Thursday, February 10, 2011

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Roseto alla "Disfida del Soffritto di Maiale" Roseto


ROSETO VALFORTORE – La tradizione enogastronomica di Roseto Valfortore sarà una delle componenti più gustose di un grande evento interregionale. Il 5 e il 6 marzo, ad Ariano Irpino (Av), le condotte Slow Food dell’Irpinia e della provincia di Foggia, con la preziosa collaborazione di 14 Comuni (otto campani e sei pugliesi), daranno vita a due giornate che intendono coniugare al futuro gli antichi riti della civiltà contadina. Nel primo fine settimana di marzo, infatti, sarà di scena la quarta edizione della “Disfida del Soffritto di Maiale”. Il ‘porco’ è uno degli animali-simbolo della cultura rurale, per secoli il principale sostentamento alimentare per le comunità daune ed irpine che popolavano le campagne. Oggi il maiale continua ad essere importante sia per ciò che attiene all’economia of animals is as regards the use made of it in supply every day. The "Challenge of fried pork" will be an opportunity to know the area and the countries of the Valley of the Mountains dell'Ufita Dauni through guided tours of farms and butchers' convention. A party, therefore, that not only wants to be a time to gather and folklore, but is characterized as a cultural event, tourism and catering wide-ranging, an event that gives the chance to taste the specialties at the many participating countries related to the pig : ham, salami, coppa, sausages, capicolli, lard, blood, and of course 'His Majesty Fry '.
The Challenge also arises as part of meeting and union between the rural areas of the two most dynamic regions of Southern Italy: Puglia and Campania have ties inseparable, intertwined geographically by the proximity of the provinces of Benevento and Avellino to that of Foggia .
Each country participating in the event, and therefore Roseto, will launch in the challenge by presenting visitors with the browned own processing and other products related to rural culture.

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