Thursday, January 13, 2011

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Rose Garden, Saturday, January 15 the shingles


ROSETO VALFORTORE – Tutto pronto a Roseto Valfortore per i Fuochi San Antonio. Saturday, January 15, the feast will begin at 17:30 with the traditional blessing of animals. The ignition of the fireworks will be held after the 18, but not before the jury performs a tour of the bonfires to decree what are the three to be awarded. At 20.30 it will launch the opening of the market and tastings of typical products in Bartholomew Square III. Music, typical food and a bonfire lit by the whole country for a festival that attracts hundreds of visitors from across the province and the neighboring Campania. From the morning, in every alley and the village square, the bonfire will be prepared to compete for the arts awards dedicated to the event. Around the campfire and food stands in the Pro Loco with tables and seats, you can taste the traditional dishes of Roseto. At 20, works in wood - each inspired by a theme that expresses an aspect of the cultural heritage of Roseto - will begin to catch fire.
In the morning, the town will host 70 teams of campers who attend the event. For the occasion, in the central Piazza Bartolomeo there will be a Fair of Typical Products with the stand of the artisans and producers Roseto, while in the heart of the village will open the old furnace with straw, the only "survivor" (and recovered ) 7-time working, a point of reference per chi vuole conoscere la storia del paese.

Quella dedicata a Sant’Antonio è una Festa molto sentita a Roseto Valfortore, probabilmente in virtù dell'ancora forte vocazione agricola del comune. Nato nel terzo secolo dopo Cristo, vissuto per scelta in compagnia di soli animali, la fantasia contadina ha fatto di Sant’Antonio Abate un santo strettamente collegato alla vita rurale e, in particolare, alla ripresa dell'attività agraria. Tra le manifestazioni cerimoniali di cui si compone la festa, la più appariscente è sicuramente quella dell'accensione dei fuochi. Già alcuni giorni prima della ricorrenza, in paese inizia la raccolta della legna che è accumulata in grandi covoni cui viene data una forma particolare, a seconda del tema scelto dagli autori del falò. In questo modo, la preparazione dei fuochi diventa un lavoro collettivo, aggregante e creativo.

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